VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

PROJEKTI

V študijski program vsako leto vključujemo zanimive PROJEKTE, ker želimo razvijati študentovo kreativnost in inovativnost, hkrati pa študentom nudimo tudi možnost ustvarjanja in kreiranja v naših delavnicah. 

Še najbolj smo ponosni na študente in njihove izdeke, kadar le te predstavljamo na različnih razstavah, prireditvah in sejmih, ter tako javnosti prikažemo naše ustvarjanje. 

Ob uspešni razstavi izdelkov naših študentov na svetovni razstavi  EXPO 2020 v Dubaju je naš ravnatelj poudaril: »To je rezultat dolgoletnega dela. Veseli nas, da smo prepoznani. Najprej smo razstavljali na šoli, potem na državni ravni v okviru razstav Čar lesa v Cankarjevem domu v Ljubljani. Tokrat so nas opazili v svetu.«

2024

 

SODELUJEMO NA FASHION SHOW V LITVI, KAUNAS, 25. 5. 2024

MEDNARODNI KOMBINIRAN ERASMUS PROGRAM DEMOKRITUS UNIVERSITY, KOMOTINI, GRČIJA,  20. 5. – 24. 5. 2024

RAZSTAVA ČAR LESA V CANKARJEVEM DOMU V LJUBLJANI, 13. 5. – 20. 5. 2024

UDELEŽBA ŠTUDENTOV NA KOMBINIRANEM INTENZIVNEM PROGRAMU, KAUNAS, LITVA, 22. 4. – 26. 4. 2024

MEDNARODNA ŠTUDENTSKA KONFERENCA “FORUM OF IDEAS” NA KAUNO KOLEGIJA V KAUNASU V LITVI, 25. 4. 2024

NA FESTIVALU ČOKOLADE V RADOVLJICI: Z LESENIMI OBLEKAMI NA MODNI REVIJI, 20. 4. 2024

STROKOVNA EKSKURZIJA IN OGLED POHIŠTVENEGA SEJMA SALONE DEL MOBILE, MILANO, 17. 4. – 19. 4. 2024

“COVER OF PRAGUE” PRIPRAVA RAZSTAVE V AVLI ŠOLE, april-maj 2024

PROJEKTNI TEDEN, 17. 1. – 24. 1. 2024: Študenti oblikovanja materialov so v času projektnega tedna ustvarjali v delavnich in oblikovali izdelke po svojem navdihu. V letošnjem letu so oblikovali lesene zavese, z najrazličnejšimi vzorci. 

2023

STROKOVNA EKSKURZIJA ŠTUDENTOV OBLIKOVANJA  V PRAGO, 18. – 22. 10. 2023:  Študenti so med petdnevno ekskurzijo spoznavali starejšo in moderno arhitekturo Prage. Tokratni koncept izvedbe ekskurzije je temeljil na predstavitvah in razmišljanjih študentov samih. Študenti so pripravili predstavitve umetnikov in njihovih del v Centralni galeriji, ter ob ogledih Prage, Plečnikove cerkve ter Černijevih skulpturah.

NA FESTIVALU ZNANOSTI V LJUBLJANI, 27. 9. 2023

RAZSTAVA NA SEJMU MOS V CELJU, 13. – 17. 9. 2023

OBISK POHIŠTVENEGA SEJMA IMM COLOGNE, KÖLN, NEMČIJA (5. 6. – 8. 6. 2023): Študenti so si  ogledali pohištveni  sejem v Kölnu, kjer so spoznali novosti na področju pohištvene industrije in nove dizajnerske ideje.

OGLED PODJETJA LEITZ V AVSTRIJI (5. 6. 2023)

PROJEKT CRP: Študija kadrovskih potreb v lesni industriji s predlogi za posodobitev izobraževanja in povečanja privlačnosti lesarskih poklicev.

Projektni partnerji: Biotehniška fakulteta – oddelek za lesarstvo, Lesarski grozd in Lesarska šola Maribor.

RAZSTAVA ČAR LESA V CANKARJEVEM DOMU V LJUBLJANI (10. 5. – 19. 5. 2023). Že tradicionalno sodelujemo na razstavi Čar lesa v Ljubljani. Med razstavljenimi izdelki iz lesa so bili predstavljeni tudi izdelki naših študentov (študijski program Lesarstvo in študijski program Oblikovanje materialov). Sodelovali so študenti Sara Gabor, Barbara Kovačič, Gregor Rezar, Boštjan Udovč, Luka Mertük, Domen Pšeničnik. 

Izdelki so bili predstavljeni še na naslednjih razstavah Čar lesa po Sloveniji: 

  • Občina Sodražica: 3. 6. – 2. 7. 2023
  • Grošljeva galerija, Prevalje: od 3. 7. do 31. 7. 2023
  • Paviljon Expano, Murska Sobota: od 1. 8. do 1. 9. 2023

ŠTUDENTSKA KONFERENCA “FORUM IF IDEAS” V LITVI, 20. 4. 2023: V letošnjem letu smo se s študenti udeležili tudi mednarodne študentske konference, ki jo organizira Kauno kolegija iz Kaunasa.  Konference so se udeležili študenti 1. letnika programa Oblikovanje materialov: Nika Vreča, Nina Petrič, Denis Pihlerič, Ana Rožanc in Vanesa Kundid. Na konferenci so študenti predstavili oblikovanje in ustvarjanje izdelkov, ki so jih izdelali v projektnem tednu: svetila, torbice in obleke, Vsi izdelki so predstavljali rešitve problema,  kako s kombinacijo lesa, furnija in tekstila omogočiti gubanje materiala.

ŠTUDIJSKI OBISK ŠTUDENTOV NA KAUNO KOLEGIJA V LITVI (17. 4. – 21. 4. 2023:  Izvedli tudi zanimiv študijski obisk študentov na fakulteto Kauno kolegija v Kaunasu v Litvi, katerega se je udeležilo 5  študentov 1. letnika programa Oblikovanje materialov.

FESTIVAL ČOKOLADE V RADOVLJICI (15. 4. – 16. 4. 2023). Na festivalu so študenti predstavili svoje unikatne izdelke iz lesa. Celotna razstava je bila postavljena kot predstavitev različnih možnosti oblikovanja in ustvarjanja izdelkov iz lesa, od pohištvenih izdelkov pa vse do lesenih torbic in oblek v kombinaciji z lesom. 

SEJEM MEGRA GORNJA RADGONA (8. 3. -11. 3. 2023): Sodelovali smo na sejmu Megra z razstavo izdelkov naših študentov.

PROJEKTNI TEDNI:  V času od januarja do marca smo izvedli projektne tedne, kjer so nastajali zanimivi izdelki naših študentov v delavnicah. 

INFORMATIVA LJUBLJANA (20. 1. -21. 1. 2023):  Sodelovali smo na sejmu izobraževanja in zaposlitev s predstavitvijo naših študijskih programov. Več…

2022

EXPO 2022 V DUBAJU:   Sodelovali smo na svetovni razstavi Expo  v Dubaju (26. 1. –  2. 3. 2022), kjer smo ponosno predstavili deset najboljših izdelkov naših študentov. Poleg tega smo imeli izjemno priložnost, da so kar štirje študenti tudi odpotovali v Dubaj, kjer so na Slovenskem paviljonu predstavljali svoje izdelke in sodelovali pri delavnicah, ki smo jih pripravili za vse obiskovalce Expa (Julija Čerček, Nejc Goter, MIchelle Vrbanić in Rok Bezjak). Razstavo izdelkov naših študentov na Expo v Dubaju  smo pripravili v sodelovanju s Spirit Slovenija, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter  Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. (več si lahko prebereš tukaj).  

Poglej še: Kratek video z izdelki, kateri so bili predstavljeni na Expo v Dubaju. (poglej tukaj) in kratek video z izjavami naših študentov, ki so oblikovali in izdelali unikatne izdelke,predstavljene na Expo v Dubaju(poglej tukaj)

PROJEKTNI TEDNI: V januarju in februarju 2022 smo izvedli “projektne tedne”, kjer so naši študenti oblikovali in ustvarjali izdelke v naših delavnicah. 

RAZSTAVA ČAR LESA: Najboljši izdelki študentov so razstavljeni na odmevni razstavi Čar lesa v Cankarjevem domu v Ljubljani  in na drugih razstavah, tudi na sejmih. V  letu 2022 smo razstavljali izdelke študentov na razstavah Čar lesa na naslednjih lokacijah: 

BLEJSKI STRATEŠKI FORUM: V predverju hotela Rikli Bled smo razstavljali izdelke naših študentov ob organizaciji Blejskega strateškega foruma z udeležbo mnogih visokih gostov. (29. 8. -30. 8. 2022)

POHIŠTVENI SEJEM AMBIENT V LJUBLJANI: Razstavljali smo na Pohištvenem sejmu Ambient v Ljubljani (5. 10. – 9. 10. 2022). Predstavili smo izdelke študentov in izdelke predstavljene na Expo v Dubaju. 

ŠTUDENTSKA KONFERENCA “FORUM OF IDEAS” V LITVI: Dvoletna udeležba študentov na mednarodni  študentski konferenci “Forum of ideas” v Kaunas kolegija v Litvi je bila izjemno uspešna. V letu 2021 in 2022 se je skoraj dvajset študentov udeleležilo študentske konference s svojimi prispevki. Leotošnja konferenca je potekala 28. 4. 2022 z udeležbo  študentov iz programa Lesarstvo in Oblikovanje materialov. Konferenca je zaradi Covida potekal preko videokonference. 

ŠTUDIJSKI OBISK ŠTUDENTOV NA KAUNO KOLEGIJA V LITVI: V maju 2022 smo izvedli tudi zanimiv študijski obisk študentov v Kauno kolegija v Kaunas v Litvo, katerega so se udeležili  študenti iz programa Lesarstvo in Oblikovanje materialov. (9.-13.5.2022)

PROJEKT CNC TEHNOLOGIJA: Študenti so se udeležili izobraževanja na temo CNC  tehnologija v Volynah na Češkem (udeležba 4 študentov v okviru projekta z našimi  partnerji Visyi odborni škola Volyne Češka in Tehnička fakultete Zvolen, Slovaška, 12. -14. 10. 2022)

2021

PROJEKTNI TEDNI:  študenti oblikujejo in izdelajo izdelke v delavnicah. (januar – februar 2021).

AKTUALNI PROJEKTI NA PODROČJU LESARSTVA: Sodelovali smo na dogodku “Aktualni projekti na področju lesarstva”, kjer so  naši študenti predstavili svoje projekte in  in študijsko delovanje na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.  (september 2020)

ŠTUDENTSKA KONFERENCA “FORUM OF IDEAS”: V mesecu aprilu 2020 smo se udeležili mednarodne študentske konference na Kaunas kolegija v Kaunasu v Litvi. Sodelovali so študenti s svojimi prispevki. (konferenca je zaradi Covida potekala preko videokonferenčne povezave)

RAZSTAVA ČAR LESA: Sodelovali smo na razstavi Čar lesa v ljubljanskem Cankarjevem domu, kjer že tradicionalno predstavljamo unikatne izdelke naših študentov. Pri celotni postavitvi razstave je sodeloval naš predavatelj Igor Hovnik. Prav tako smo sodelovALI tudi še na razstavAH Čar lesa v Sevnici, Mozirskem gaju in na Primorski univerzi. 

2020

PROJEKTNI TEDNI:  naši študenti so oblikovali in svoje ideje tudi realizirali z izdelavo izdelkov v naših delavnicah. (januar-februar 2020).

RAZSTAVA ČAR LESA:

Sodelovanje na razstavi Čar lesa v Cankarjevem domu v Ljubljani, kjer so sodelovali  študenti s svojimi izdelki,  z lesenimi oblekami:: Michelle Vrbanić, Ana Viher, Klemen Mravljak, Kevin  Cerovec, Jan Hercog; mizica: Hana Katarina Vodopivec (september, 2020).

Sodelovanje na razstavi Čar lesa v Mariboru (Fakulteta za gradbeništvo in arhitekturo (oktober 2020). Sodelovali smo z izdelki študentov: Lesene obleke, stol, dnevni regal, mizica (oktober 2020).

SNEMANJE  TV ODDAJE AMBIENTI: Sodelovanje na snemanju TV oddaje TV Ambienti v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na snemanju sta sodelovali študentki Ana Viher in MIchelle Vrbanić. (9. 9. 2020)

SLOVENSKI FESTIVAL ZNANOSTI: Sodelovanje na Slovenskem festivalu znanosti s predstavitvijo študentskega projekta Učilnica na prostem (11. 11. 2020 v virtualni obliki).

KONFERENCA “ART, DESIGN, LANGUAGES AND EDUCATION:  Sodelovanje na konferenci “Art, DesiGn, Languages and Education: Innovations in Theory and Practice” Kauno kolegija LItva. Na konferenci sta sodelovala Igor Hovnik s predstavitvijo projekta “Outdoor Classroom” in študentka Tina Bunderla s projektnih delom “Oblikovanje lesenega korzeta” (3. 12.2020).

 

DOSTOPNOST
Scroll to Top