VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

JULIJA ČERČEK

Praksa na Švedskem 2021

Julija Čerček, študentka 1. letnika je na Švedskem opravljala prakso v zanimivi delavnici.

"V petek, 8. januarja, sem se z letalom odpravila v Stockholm in nato z vlakom do male vasice Ryssa, kjer me je čakala družinica s petimi otroki in z mačkom. V ponedeljek sem se spoznala z delavnico v Orsi, kjer sem preživela večino časa svojega bivanja na »Svenskem«.

Prvi projekt je bila obnova stare klubske mizice. Delavnica se je po navadi spraznila po dvanajsti uri, zato sem ta čas izkoristila za spoznavanje s stroji. Nastale so žlice različnih velikosti in oblik, noži za maslo, vilice in drugi majhni izdelki. Po obnovi mize sem dobila poseben projekt; izdelavo kapelice. Zamislila sem si koncept preproste hišice v švedskih barvah z nekaj dodatki, ki nakazujejo na posvetno namembnost. Prvič sem izdelovala konstrukcijo, ki potrebuje kompaktno ohišje in tudi estetsko vrednost, kar je zame pomenilo iskanje tehničnih rešitev izven znanja, ki ga že imam. Končen rezultat je bil zadovoljiv.

Med vikendi sem raziskovala prostranosti čudovite Švedske. Uspela sem priti do skoraj čistega severa-Kirune, kjer sem videla nekaj utrinkov severnega sija. Doživela sem švedsko zimo vključno s hladim jezerom in vročo savno. Spoznala sem, kako deluje švedski delovni dan; fika, pol ure dela in ponovno fika. (Fika je čas za kavo in pecivo, kar Švedi jemljejo zelo resno.) Zadnji dan dela sem okusila tudi znano smrdljivo ribo.

Dva meseca sta stekla tako hitro, kakor da nikoli nisem stopila iz vlaka. Ponovno sedim na vlaku, tokrat v smeri Stockholma in moja zadnja destinacija je enaka kot tista, katero sem zapustila pred dvema mesecema – moj dom v Sloveniji. Spremljajo me novo pridobljena znanja, izkušnje, občutki navdušenja, lepi spomini in volja do nadaljnjih raziskovanj nepoznanih kultur."

DOSTOPNOST
Scroll to Top