VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

Šubičevo priznanje predavatelju dr. Martinu Klincu

klinc4
Iskrene čestitke našemu predavatelju 𝐝𝐫. 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐮 𝐊𝐥𝐢𝐧𝐜𝐮, 𝐤𝐢 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐞𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐳𝐧𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐌𝐢𝐫𝐤𝐚 𝐒̌𝐮𝐛𝐢𝐜𝐚 za inovativno ponovno uporabo originalnega baročnega laka pri konservatorsko-restavratorskem posegu na velikem oltarju iz župne cerkve svetega Andreja v Makolah.
Dr. Martin Klinc je v letu 2022 opravil izviren konservatorsko-restavratorski poseg na velikem oltarju v cerkvi sv. Andreja v Makolah. Oltar je delo baročnega kiparja Jožefa Holzingerja iz Maribora, njegov končni videz pa je pripisan pozlatarju in poslikovalcu Francu Antonu Widermanu iz Maribora.
Ugotovil je, da pri mehanskem odstranjevanju preslikav na originalni poslikavi ostaja debela plast zaščitnega laka, ki se sicer pri odstranjevanju s topili običajno odstrani.
    
Žal se v preteklosti ohranjanju prvotnega laka ni posvečalo posebne pozornosti, zato je med posegom skrbno zbiral ostanke odstranjenih preslikav in originalnega laka ter jih presejal skozi različno fina sita. S tako pridobljenim lakom je lakiral ohranjeno originalno poslikavo na oltarju. Zaradi omejene količine laka je rekonstruirane predele poslikave lakiral z na novo pripravljenim lakom, izdelanim po enaki recepturi.
S ponovno uporabo originalnega laka je Martin Klinc presegel dosedanje konservatorsko-restavratorske standarde na področju polikromirane plastike, saj je njegov poseg edinstven primer ohranjanja materialne in estetske celovitosti umetnine vključno s historičnim lakom, ki so ga pri restavratorskih posegih do zdaj praviloma odstranjevali.
Čestitamo! 👏👏👏
DOSTOPNOST
Scroll to Top