VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

Študenti spoznavali Lutkovno gledališče Maribor

IMG_20221111_130845 (Small)
Kot že tradicionalno v vsakem študijskem letu, so tudi tokrat 1. letniki programa Oblikovanje materialov v okviru predmeta Osnove estetike obiskali Lutkovno gledališče Maribor (https://www.lg-mb.si/).
Študenti so ob odličnem vodenju gospe Tanje Lužar spoznavali nekdanji minoritski samostan, preurejen v lutkovno gledališče. Ogled je zajemal tudi za študente še posebej zanimivo delavnico, v kateri izdelujejo v večini lesene lutke in scenografijo za lastne predstave.  Impresivna je nazadnje konservirana-restavrirana minoritska cerkev, ki je danes namenjena koncertom in drugim kulturnim dogodkom. Na ta način spoznavamo zaščiten kulturni spomenik iz časa srednjeveške dobe, iz katere izvirajo najstarejše ostaline snovanja mesta, z vsemi sledmi nadaljnjih stoletij.
Z zadnjo spomeniškovarstveno in arhitekturno obnovo je samostanski kompleks dobil novo vsebino, ki ni več sakralna, temveč posvetna, namenjena javnosti, s katero se je vpletel v življenje Mariborčanov in ostalih obiskovalcev ter tako živi z mestom še naprej.
Mateja Neža Sitar, predavateljica Osnove estetike
DOSTOPNOST
Scroll to Top