VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

Predavateljica Cvetka Hojnik prejela nagrado na mednarodnem bienalu v Prijedoru

dav

Slovenska umetnica in naša predavateljica CVETKA HOJNIK je na 4. mednarodnem bienalu likovnih del na papirju, ki je potekal pod okriljem javne ustanove Muzej Kozare Prijedor, prejela nagrado za svoje delo “The dark side”.

Muzej Kozare v Prijedoru je ob podpori mesta Prijedor in Ministrva za izobraževanje in kulturo Republike Srbske od 1. januarja do 31. maja 2022 izvedel natečaj za 4. mednarodni bienale likovnih del na papirju, na katerem so umetniki lahko izbrali poljubno temo in tehniko in prijavili največ dve likovni deli samo v eni razstavni kategoriji (slikanje, risanje in grafika ter intemedia).

Mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Savo Peković iz Srbije, Sarah Maria Scicluna iz Malte ter Rudi Benetik iz Avstrije, je med prijavljenimi deli, katerih maksimalna velikost je v skladu s pravili natečaja lahko bila enaka formatu A4, je podelila tri enakovredne nagrade umetnikom Cvetki Hojnik iz Slovenije, Zoranu Miličeviću iz Srbije ter Željki Momirov iz Bosne in Hercegovine, pohvalo žirije pa so prejeli Olivera Šipka Basta (BiH), Luka Popič (Slovenija) in Nada Arnaut (BiH).

»Cvetka Hojnik je papir uporabila le kot »motiv«, da je iz črnine »zažganega in zoglenelega« in z njeno intervencijo »rešenega« pred popolnim izgorevanjem tega medija, iz razpadajočih robov slike izluščila njen »zdravi« del poliranega črnega sijaja. Ovalna oblika v sredini zlovešče prevladuje kot »črno jajce«, kot namig, kaj se skriva v notranjosti. Črna kot simbol odsotnosti svetlobe, kot negacija vidnega, ni le pomanjkanje svetlobe, ampak paradoksalno s svojo prisotnostjo kot slika postaja potrditev svetlobe, ki nam omogoča videti in prepoznati »temno stran«, kot se imenuje to delo. Ta fina dialektika sedanjosti in odsotnosti rezultira v resnično osupljivem delu,« je o nagrajenem delu Cvetke Hojnik zapisala žirija ob podelitvi nagrade.

Strokovna žirija je za razstavo bienala izbrala 137 del od skupno 89 avtorjev iz 17 držav, med njimi tudi obe predloženi deli Hojnikove.

»Na bienale in ostale žirirane razstave se prijavljam z željo, da dobim povratno informacijo o mojem ustvarjanju v evropskem merilu. Zato sem te nagrade še posebej vesela, je potrditev mojega dela, hkrati pa opira smernice za moje ustvarjanje v prihodnje,« je ob prejemu nagrade povedala umetnica Cvetka Hojnik.

Z istim namenom se je Hojnikova odločila sodelovati na bienalu risbe Osten 2022, ki poteka v Skopju v Severni Makedoniji. Po izboru selektorja Emila Aleksieva je uvrščena v ožji izbor 145 umetnikov, katerih dela bodo predstavljena v katalogu in razstavljena na uradni razstavi bienala v Narodni galeriji Severne Makedonije Cifte Hammam. V drugi polovici avgusta sledi drugi del ocenjevanja, kjer bodo izbrali 75 finalistov, ki jih bo v začetku septembra tričlanska mednarodna žirija v sestavi Lars Kærulf Møller iz Danske, Mario Pieroni iz Italije in Maria Tsantsanoglou iz Grčije ocenila in podelila nagrade.

Ob uspešnih sodelovanjih na bienalih pa se Hojnikova redno predstavlja tudi s samostojnimi razstavami. Tako je 16. avgusta 2022 v galeriji Marko Krstov Gregović v sklopu spominskega doma Crvena komuna v Petrovcu (Črna gora) Dušan Medin za naslednjimi besedami odprl njeno zadnjo samostojno razstavo:

»Ob pogledu na Cvetkina platna se zdi, kot da zasijejo s posebnim sijajem, kot da nas, kar se morda na prvi pogled sliši paradoksalno, s svojo svetlobo obsije črnina. In s svetlobo, ki prihaja iz črnega na črno. Tista svetleča črnina, ki izhaja iz belih sten, ustvarja, a tudi zahteva tišino. Tišina človekovega uma in misli, tišina njegovega telesa in gibov. Izžareva monumentalnost in kar kliče po tem, da se pred njo ustavimo, da se ji meditativno predamo in prepustimo, da nas potegne v svojo neskončno magično globino, saj črna je neskončna. Šele takrat, preoblikovani z umetnostjo in obsijani s svetlobo črnine, lahko vodimo nove življenjske dialoge, za boljše danes in, upajmo, še boljše jutri, skladno z imenom razstave – Dialogi.«

 

DOSTOPNOST
Scroll to Top