VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

Kim s svetilko na konferenci v Litvi

kim s svetilko1

Študentka 2. letnika Oblikovanje materialov KIM HEBAR je na konferenci “Forum of  Ideas” v Litvi predstavila ustvarjanje svojega izdelka svetilke. Konferenca je potekala v virtualni obliki 22. aprila  2021.

“Prvi korak pri izdelavi svetilke je bilo skiciranje. Prišla sem na idejo o osvetljeni kocki, na kateri se razliva lesena masa. Masa naj bi bila fiksna, zato se ni imela možnosti premikati. S posveti sem prišla do končne oblike, ki predstavlja kontrast med trdim in mehkim, organskim in geometrijskim, strogim in igrivim, toplim in hladnim. Sledilo je načrtovanje z osnovnimi meritvami in risanje vzorcev.

S tiskanjem vzorcev s 3D-tiskalnikom sem zaključila, da se je ” tkanina ” najbolje nagubala s preprostimi geometrijskimi oblikami. Nato sem izbrani vzorec narisala v računalniškem programu (AutoCAD), tako da je bil pripravljen na lasersko rezanje. V šolski delavnici smo nato izrezali vzorec iz 2 kosov zlepljenega furnirja, ki sta bila debela 1 mm. Uporabila sem pleski steklo, na katerega je nalepljena tkanina, ki sem jo  izdelala z lepljenjem posameznih kosov vzorca na beli til. Na vrh tila sem v enem kosu postavila negativ izrezanega vzorca, ki je ostal. Z lepilom za les sem lepila koščke enega za drugim. Beli til sem izbrala, ker je svetle barve in želel sem, da svetloba pronica skozi črte med kosi lesa. Osnova svetilke je enake širine in dolžine kot škatla iz pleksi stekla, višina 17 mm. Na sredini je potopljena žarnica s kanalom za kabel, tako da ne meče sence na bok škatle. Tkanino sem na nekaj mestih prilepila na škatlo, tako da je še vedno prožna, da še bolj izpostavlja kontrast med trdo in prožno, statično in gibljivo.”

Mentor Vlasta Čobal Sedmak.

DOSTOPNOST
Scroll to Top