VIŠJA STROKOVNA ŠOLA
za les in oblikovanje Maribor

Hana na Erasmus praksi v Grčiji

Hana erasmus1

Še ena uspešna zgodba o opravljanju prakse v okviru Erasmus projektov. Naša študentka Hana Kuntič Kadić je svojo Erasmus prakso opravljala v Grčiji na otoku Kreti in o svojih izkušnjah pravi:

“Svojo prakso sem opravljala v EA ceramic studio, ki se nahaji na prečudoviti Kreti, otoku Grčije in ker zelo rada potujem, je bila Erasmus izmenjava super priložnost!

Studio se nahaja v prečudoviti vasici imenovani Margarites, ki je znana po lončarstvu in je eno najpomembnejših središč lončarske in keramične umetnosti na Kreti. Med raziskovanjem vasice sem lahko videla mnogo delavnic in lončarskih mojstrov med samim delom. Sama vasica je bila precej oddaljena od mesta Rethymno tako, da sem večino časa preživela ob raziskovanju, nabiranju limon in pomaranč, prebiranju knjig o Kreti ter jutranjih svežih »spanakopitah« (pita s špinačo), družbo pa mi je delala cimra Mathilda iz Francije.

Delo v studio sem opravljala vse dni v tednu razen v četrtek, ki pa sem ga izkoristila za raziskovanje prečudovitega otoka z prijateljem, ki sem ga spoznala na Kreti. Moja izjemna mentorja Ema in Aris sta me sprejela v studio od prvega dne.

Njihov pristop in način dela je tisto, kar sem najbolj cenila. Od prvega dne sem se počutila, kot da sem del ekipe in ne le študent. Vedno sta mi prisluhnila, opazovala moje delo in me popravila, dovolila sta mi vključiti lastne ideje in projekte v vsakodnevno delo, predvsem pa sta pokazala zanimanje, da me naučita novih veščin, za kar sem jima zelo hvaležna.

Vključena sem bila v skoraj vsako nalogo, ki je bila potrebna za vodenje keramičnega studia, kar mi je dalo novo perspektivo za moje prihodnje delo v keramiki. Moje delo je vključevalo odpiranje in zapiranje studia, komuniciranje in prodajo izdelkov strankam, prostoročno oblikovanje, glaziranje, polnjenje in razkladanje peči ter vse druge pomembne naloge za vodenje keramičnega studia. Naredila sem tudi izdelke, ki so se kasneje prodali v njuni trgovinici.

In za konec moram povedati, da sta atmosfera in energija v studiu nekaj kar si bom najbolj zapomnila, saj se mi zdi, da je to zelo pomembno. Zvok dobre glasbe v ozadju, Emino okusno kuhanje in Arisove šale so tisto, zaradi česar je bilo na koncu vredno.

Skoraj trije meseci so stekli prehitro, pridobila sem dosti novega znanja, zagona za delo, nove ideje, spoznala prijatelje in domačine, jedla grško hrano, ki se jo je nemogoče naveličati,in predvsem pridobila eno novo izkušnjo, ki si jo bom za vedno zapomnila.”

DOSTOPNOST
Scroll to Top